Właściwości imbiru o których nie miałaś pojęcia

imbir właściwości

Imbir jest rośliną znaną od ponad 3 000 lat. Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Jego właściwości lecznicze i na odchudzanie znana są od lat. Jeszcze do niedawna używaliśmy go w postaci sproszkowanej. Obecnie, od kiedy można kupić imbir w każdym hipermarkecie, coraz częściej korzystamy z korzenia. Jakie są właściwości imbiru?

Imbir i nadprogramowe kilogramy

Podstawowymi właściwościami imbiru jest jego zastosowanie w walce z nadprogramowymi kilogramami i infekcjami. Imbir ma bardzo intensywny, charakterystyczny aromat i smak. Jest to zasługa zingiberolu, olejku eterycznego. Natomiast gingerol i zinferon nadają mu lekko gorzkawy posmak. Dzięki nim imbir właściwości ma łagodzące stany zapalne. Imbir ma dość charakterystyczny smak za co jedni go uwielbiają inni nie znoszą. Wszyscy jednak zgadzają się, że ma bardzo dużo właściwości leczniczych. Przede wszystkim ułatwia trawienie, dzięki czemu bardzo chętnie stosowany jest w walce z dodatkowymi kilogramami. Skąd biorą się właściwości odchudzające imbiru? Wpływ na odchudzanie ma tu termogeniczne działanie imbiru. Czym jest działanie termogeniczne? Jest to podniesienie temperatury ciała dzięki imbirowi. Dzięki tej właściwości spalanie kalorii jest dużo bardziej efektywne. Imbir podkręca metabolizm organizmu. Świetnie sprawdza się tu napój na bazie imbiru i cytryny. Sporządzenie takiego napoju polega na wyciśnięciu kilku cytryn, podgrzaniu ich na wolnym ogniu. Do ciepłej cytryny należy dodać kilkanaście pokrojonych kawałków imbiru. Taki napar rozcieńczamy w litrze przegotowanej wody. Możemy być pewni, że ten napój podkręci nasz metabolizm. Imbir na odchudzanie jest zdrowy, skuteczny i bardzo smaczny.

Zobacz również: Oczyszczanie organizmu za pomocą ziół

Imbir na przeziębienie


Imbir w połączeniu z miodem i cytryną będzie bardzo skuteczny w walce z przeziębieniem. W walce z infekcjami górnych dróg oddechowych, czy grypie. Imbir zastosowanie ma również przy wzmacnianiu odporności. Świetnie sprawdza się w profilaktyce. Wynika to z właściwości tego korzenia. Wywar ten będzie miał właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne.
Imbir można łączyć z miodem, czy cytryną. Miód posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i wykrztuśne. Cytryna jest cennym źródłem witaminy C, dzięki czemu chroni organizm przed rozwojem infekcji bakteryjnych i wirusowych. Napój ten przyczynia się do stanu zapalnego i bólu gardła, pomaga również w zwalczaniu kaszlu. Jednocześnie świetnie rozgrzewa. Wywar ten można stosować profilaktycznie co pomoże nam wzmocnić układ odpornościowy. Syrop zaleca się przyjmować codziennie przed śniadaniem. Dorosłe osoby powinny spożywać jedną łyżkę dziennie. W momencie, gdy dojdzie do infekcji można zwiększyć dawkę do 3 łyżek dziennie.

Zobacz również: Zatrzymanie wody w organizmie
Tak przygotowany syrop jest sporządzony tylko z naturalnych składników. Jest on bezpieczny dla kobiet w ciąży oraz może być podawany dzieciom po ukończeniu pierwszego roku życia.
Imbir zastosowanie ma bardzo szerokie. Jest korzeniem docenianym od wieków. Warto korzystać z naturalnych środków, które pomogą nam zawalczyć o większą odporność organizmu. Trzeba też pamiętać jakie właściwości ma imbir na odchudzanie. Są one nie do przecenienia.

You may also like...